Kost och dietplan för IBS-drabbade.

lördag 30 maj 2009

Återintroduktion av livsmedel

Var noggrann så du alltid bara provar ett nytt livsmedel/ en ny ingrediens i taget
Prova varje nytt livsmedel i minst tre dagar

Om du inte känner av några symtom av livsmedlet du testar: fortsätt äta livsmedlet under tre dagar.

Om du fortfarande inte har några symtom: lägg till detta nya livsmedel till din ”bas-kost” som på detta sätt utvidgas sakta med säkert. Efter de tre dagarna kan du direkt fortsätta med ett nytt livsmedel.

Om du får symtom av livsmedlet du just testar: tag bort det igen (återgå till ”bas-kosten” som den såg ut INNAN du introducerade detta senaste livsmedel) så att du åter blir symptomfri. Detta kan ta några dagar.

Testa sedan samma livsmedel igen för att se om det inte var en slump att du fick symtom eller om dessa berodde på ngt annat. Om du fortfarande får symtom av livsmedlet – ta bort det helt och notera detta livsmedel som symtomgivande.

Återintroduktion av livsmedel med 2-3 dagars mellanrum.
1. Potatis
2. Mjölk
3. Te
4. Råg
5. Smör, margarin
6. Lök
7. Ägg
8. Havre
9. Äpple
10. Kaffe

11. Choklad
12. Korn
13. Citrusfrukter
14. Majskorn
15. Ost
16. Skaldjur
17. Vete
29. Rotfrukter (kålrot, svartrot, rädisa, rödbeta,
rättika…)
30. Champinjoner
18. Päron
19. Nötter (väldigt försiktigt)
20. Konserveringsmedel

21. Sten och kärnfrukter (nektarin, körsbär,
plommon)
22. ”Röd” fisk, kaviar (tonfisk, lax, strömming,
sill, öring, makrill…)
23. Fläsk
24. Banan
25. Kryddor
26. Kålväxter (vitkål, rödkål, blomkål, brysselkål,
broccoli…)
27. Paprika
28. Baljväxter (gröna färska ärtor, färska bönor ex. gröna/bryt, linser, kikärtor)

När samtliga livsmedel har återinförts kan mängden stärkelse i kosten ökas på prov genom att minska kött/fisk/äggportionerna och öka mängden potatis/ris/pasta/bröd.

0 kommentarer: