Kost och dietplan för IBS-drabbade.

lördag 30 maj 2009

Tag 3-4 skivor hårdost, 3 ggr/dag i 3 – 4 dagar (all skivbar ost utom hushållsost eller gräddost)

Om du FÅR symtom är du känslig mot mjölkprotein; om inte fortsätt med provokationen med:

LaktosFRI mjölk
Dag 1: 1 dl* 2/dag
Dag 2: 2 dl*2/dag
Dag 3: 2 dl*3/dag
Om fortfarande inga symtom visat sig är du troligen inte mjölkallergisk. Möjligen laktosintolerant. Du skall därför testa hur mycket laktos du tål per dag och per måltid genom att successivt dag för dag öka mängden utan att få symtom.

Återintroduktion av laktos
Steg 1: Tag vanligt smör/margarin i maten och på brödet
Steg 2: Tag bröd som innehåller lite mjölk
Steg 3: Låglaktosprodukter i matlagning
Steg 4: Låglaktosfil/ -yoghurt/ -mjölk trappa upp under några dagar:
1 dl*2/dag,
2 dl*2/dag,
2dl*3/dag

Steg 5: Vanliga mejeriprodukter i matlagning
Steg 6: ev. ”vanlig” fil/yoghurt/mjölk –trappa upp laktosdosen under några dagar:
1 dl*2/dag, 2 dl*2/dag, 2 dl*3/dag
För varje nytt steg lägger du till ”det nya” förutom det som redan ”fungerar” sedan tidigare.

Stå på varje steg i några dagar innan du går vidare.

0 kommentarer: